EU behöver stärka unionens tillgång till de hållbart producerade kritiska råmaterial som behövs för övergången till ett fossilfritt samhälle. Sverige är en ledande gruvnation och vårt systematiska arbete med miljö- och arbetsmiljöfrågor har gjort oss till ett föregångsland inom hållbar gruvnäring.
Nu står det klart att vi ska leda arbetet med att ta fram nödvändiga standarder för hur Europa ska säkerställa en hållbar försörjning, tillgång och återvinning av kritiska råmaterial. Det ökar svenska aktörers möjlighet att påverka i frågor som är viktiga för gruvnäringen.
Arbetet med att samla representanter från hela Europa drar strax i gång. Redan nu kan svenska gruvbolag, myndigheter och andra intressenter gå med och meddela om de aspirerar på att få lyfta ordförandeklubban.
Önskar dig en fin vår!
Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder
Rymdteknik och rymddata
Viktigt att bevaka tyngdlös standardisering
På fem år spås rymdmarknaden växa med 40 % och snart kan Sverige bli det andra land i Europa med förmågan att skicka upp satelliter. Välkommen till ett digitalt möte där FMV, Rymdstyrelsen och RISE är med och förklarar varför det är viktigt att Sverige får möjlighet att påverka internationell rymdstandardisering.
Tillförlitlig mätning av sociala och miljömässiga investeringar
Fler och fler organisationer vill visa hur de bidrar till att minska sin miljöpåverkan och stävjar sociala utmaningar. En ny standard skapar enhetlighet kring vad som anses vara en effekt och hur den ska mätas.
Nu har vi släppt en ny del i kampanjen som lyfter standarder vi sällan tänker på, men som gör ditt liv enklare, säkrare och bättre. Hoppas att du inte känner igen dig! 🙈
I samarbete med isländska barnrättsexperter har SIS tagit fram ett förslag på internationell överenskommelse för barnahus, en samverkansmodell för verksamheter som ska stödja, stärka och skydda barn som utsatts för övergrepp.
Till stöd för EU:s plaststrategi i en cirkulär ekonomi finns förslag på nya europeiska standarder för plaståtervinning och återvunnen plast, som ska underlätta en större andel återvunnet material i plastprodukter.
Standard för brandsläckningssystem – nu på svenska
En positiv nyhet för brandsäkerheten kopplad till storkökens fritöser, grillbord och fläktkåpor: Standarden för provning, utformning och underhåll av brandsläckningssystem finns nu på svenska.
Internationellt samarbete för hållbara leveranskedjor
ISO tar just nu fram ett International Workshop Agreement för att hållbart möta världens ökande efterfrågan på kritiska mineraler. Svenska gruvbolag, myndigheter och akademin välkomnas att gå med, för att ha möjlighet att bevaka sina intressen.
En samlande kraft för ett konkurrenskraftigt Sverige
Välkommen att ladda ner vår årsrapport för 2023. Där kan du läsa om standarder för allt från fiskeredskap, brand- och maskinsäkerhet till koldioxidupptagning och klimatanpassad cement.
Det firar vi genom att bjuda på det senaste numret av Magasin SIS med reportage, tips och inspiration till alla som arbetar med hållbarhet och kvalitet. Magasin SIS fortsätter vara en del av Perspektiv – tjänsten som effektiviserar arbetet med ISO:s ledningssystem.
Aktuellt internationellt – SIS arbete med att stärka Sveriges inflytande.
Dags för nästa medlemswebbinarium: Kristina Loboda och Karin Lindmark som arbetar med internationella relationer, berättar om vad som händer i vår omvärld och hur det påverkar standardiseringen och SIS.
Standarder spelar en viktig roll för att stärka svensk konkurrenskraft, innovation och uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. Just nu genomgår standarders format och process ett teknikskifte, som lägger grunden för en ökad flexibilitet och kapacitet.
Svenska institutet för standarder, Solnavägen 1 E / Torsplan, 113 65 Stockholm
Tel: 08-555 520 00, E-post: kundservice@sis.se
Det här e-postutskicket är skickat till dig eftersom du är kund hos SIS eller prenumererar på våra nyhetsbrev. Vill du inte längre motta dessa e-postutskick kan du enkelt avregistrera dig här. På SIS är vi måna om din integritet, läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här.