Syftet med standarder är att fastställa enhetliga och transparenta riktlinjer för att generera största möjliga nytta inom ett område. Ett stort antal standarder tas fram för att skapa samhällsnytta, till exempel säkrare produkter, effektivare organisationer och hållbarhetsanpassning av produkter och verksamheter.
Ett bra exempel på stor samhällsnytta är de globala standarder för den cirkulära ekonomin som nyligen tagits fram och publicerats. Experter från ett hundratal länder har deltagit i arbetet, och tack vare de nya standarderna underlättas nu omställningen till cirkulära affärsmodeller och arbetssätt.
Missa inte vårt webbinarium den 11 juni som ger en introduktion till de första globala standarderna för cirkulär ekonomi.
Genom att delta i standardiseringsarbetet i Sverige, i Europa och globalt, kan vi tillsammans ta fram standarder med stor positiv påverkan på samhället, och bidra med lösningar som skapar förutsättningar att påverka framtiden.
Önskar er en härlig sommar!
Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder
Klimatförändring
Standarder för ledningssystem breddas med klimatkrav
ISO:s ledningssystem är etablerade verktyg för kvalitets- och utvecklingsarbetet i företag och organisationer över hela världen. Nu får standarderna ett tillägg om att beakta verksamhetens klimatpåverkan.
Världens första internationella standarder för cirkulär ekonomi är nu klara och kommer att underlätta omställningen till cirkulära affärsmodeller och arbetssätt.
Vinnare lyckas leda och organisera sitt innovationsarbete
Det är dags att minska innovationsfrustrationen och omvandla den till handling. Standardisering är en nyckel till att låsa upp denna potential skriver SIS vd Annika Andreasen och Elisabeth Spross, sektionschef i DI debatt.
Många laddplatser har brister som gör det svårt och ibland omöjligt för många att använda dem. Nu ska bland annat kraven för platsens utformning och laddkabelns tyngd förtydligas.
Viktigt steg mot att etablera spännande byggmaterialet
Lågt energi- och resursuttag, enkel att återbruka, goda hälsoegenskaper, skydd mot brand och minskat ventilationsbehov är några av alla fördelar som tillskrivs byggmaterialet obränd lera.
Skolverket rekommenderar att alla skolsystemsleverantörer följer SS 12000, det standardiserade gränssnittet för informationsutbyte mellan skolans verksamhetsprocesser. Läs om hur skolan kan dra nytta av standarden och skapa möjligheter för effektivisering och besparingar.
Nomineringen är nu öppen till årets mest prestigefyllda utmärkelse, för nytänkande initiativ som kan inspirera fler till ökad samhällsnytta med stöd av standardisering.
SIS arbetar med att stärka Sveriges inflytande internationellt.
Under nästa medlemswebbinarium 18 juni kl 10.00 - 11.00 berättar Kristina Loboda och Karin Lindmark, som arbetar med internationella relationer, om vad som händer i vår omvärld och hur det påverkar standardiseringen och SIS.
Svenska institutet för standarder, Solnavägen 1 E / Torsplan, 113 65 Stockholm
Tel: 08-555 520 00, E-post: kundservice@sis.se
Det här e-postutskicket är skickat till dig eftersom du är kund hos SIS eller prenumererar på våra nyhetsbrev. Vill du inte längre motta dessa e-postutskick kan du enkelt avregistrera dig här. På SIS är vi måna om din integritet, läs mer om hur vi behandlar personuppgifter här.