”Digitala intyg om vaccination skapar möjlighet till rörelsefrihet igen”, säger Gunnar Klein, professor i e-hälsa och svensk representant i WHO:s expertgrupp med lång erfarenhet av olika standardiseringsprojekt inom området. Själv fick han kännedom om WHO-projektet via SIS och den tekniska kommitté för hälso- och sjukvårdsinformatik som han i dag sitter med i.
Med cykelhjälm minskar risken för huvudskador med minst 50 procent. Europastandarder underlättar för tillverkaren att visa att hjälmen uppfyller de säkerhetskrav som krävs inom EU. Aktuellt just nu är att EU-kommissionen har begärt revidering av en rad standarder. Nu tar Sverige, via Svenska institutet för standarder, en ännu mer ledande roll i hjälmstandardiseringen genom att ta över det europeiska sekretariatet för hjälmar.
Strategi för standardisering påskyndar digital infrastruktur
EU-kommissionens nya rapport föreslår fokus på områden som 5G, Internet of Things, molntjänster, cybersäkerhet och datateknik eftersom de är väsentliga för EU:s konkurrenskraft. Standardisering av dessa områden kan påskynda digitaliseringen och få en omedelbar inverkan inom bland annat e-hälsa, intelligenta transportsystem, autonoma fordon, smarta städer och avancerad tillverkning.
Standarder säkrar god ljudmiljö hemma och på jobbet
Ljudmiljön är viktig för hälsan och allt fler hus i trafikstörda lägen gör att god ljudmiljö i bostäder och lokaler blir allt viktigare för byggbranschen. Standarder gör det enklare att ställa ljudkrav, planera och dokumentera ljudmiljön i byggprojekt. - Standarder gör att alla aktörer från projektörer till byggherrar, tillverkare och entreprenörer vet vad de ska förhålla sig till, säger Krister Larsson, docent i teknisk akustik vid Chalmers.
Daniel Steinholtz, seniorkonsult på Allies, är engagerad i kommittéarbetet för standarden om samhällsansvar, ISO 26000. – Fortfarande kan det vara så att organisationer tänker att nu ska vi byta till LED-lampor och börja sopsortera. Inget fel med det, men det kommer inte att räcka för att vi ska nå FN:s hållbarhetsmål, säger han. I sitt arbete hjälper han nu företag bland annat med hållbart innovationsarbete.
Lyssna till Per Schlingmann, en av talarna på Välkommen Robot
Med utgångspunkt i sin nya bok, Corona Express, spanar Per kring hur industrin kommer att påverkas av Corona. Välkommen Robot, som äger rum den 27 maj, är en spännande chans till kompetensutveckling för dig som arbetar inom tillverkningsindustrin. På det digitala eventet deltar även experter inom robotisering och automatisering från bland annat Chalmers tekniska högskola, Arbetsmiljöverket och RISE, Research Institute of Sweden.
Säkra transaktioner – begreppen behöver bli tydligare
Betrodda tjänster garanterar säkra transaktioner mellan företag, medborgare och offentliga förvaltningar, men området kantas av många nya begrepp, termer och förkortningar. Det kan vara svårt att förstå vad dessa betyder och vad som skiljer dem åt. Välkommen att skicka in förslag till begrepp, termer och förkortningar som behöver standardiseras inom området betrodda tjänster.
Efter corona: ökat fokus på samhällssäkerhet och totalförsvar
– Bra samarbete mellan alla aktörer är grunden för att stärka och säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret, säger Staffan Strömbäck från Försvarsmakten som också ansvarar för standardisering inom samhällssäkerhet. Läs hela intervjun om de sårbara globala leveranskedjor som det svenska samhället och svenska företag hade kommit att förlita sig på. Samt om de diskussioner som på går om att införa en ”totalförsvarscertifiering”.
Till skillnad från appar som har ett medicinskt syfte omfattas inte appar för exempelvis motion och träning av några legala kvalitetskrav. Det är svårt för konsumenter att veta vilka av dessa appar som verkligen har dokumenterad nytta, håller vad de lovar och att de är säkra och effektiva för det syfte de har utvecklats för. Ett förslag till ny teknisk specifikation för kvalitetssäkring av hälsoappar är under omröstning tom den 27 maj. Läs mer här >>
Global vägledning vid upphandling av hjälpmedel
WHO har, med stöd av bland andra SIS, tagit fram globala specifikationer för hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att mycket större andel av jordens befolkning som behöver hjälpmedel, vilket idag är ca 1 miljard människor, ska få tillgång till rätt stöd. Med dokumentet som utgångspunkt kan upphandlingar i låg- och medelinkomstländer lättare fokusera på säkerhet, resurseffektivitet och kompabilitet. Läs mer och ladda ner dokumentet här >>
Standardisering av taktil text gör märkbar skillnad
Med anledning av ett nytt europeiskt standardiseringsarbete om taktilt avläsbar text bjuder SIS in till ett intressentmöte kring gällande krav och tillämning av punktskrift och reliefskrift. Det nya arbetet handlar om att få bort de skillnader som idag finns i olika länder med målet att underlätta för blinda och synskadade personer över hela världen.
Standardförslag luftkvalitet på flygplan – remissrunda två
Standardförslaget gällande luftkvalitet ombord på flygplan är nu aktuell för en andra remissomröstning, i ett försök att möta kritiken från flygindustrin och etablera konsensus med berörda arbetsmiljöorganisationer.
Förslaget finns tillgängligt på SIS tjänst Kommentera, där du hittar fler detaljer.
Under förra året publicerades nya standarder inom trädvård, med syfte att skapa ett ramverk för kvalitetssäkring vid beskärning av träd, till exempel för att trädens livslängd inte ska förkortas på grund av felaktig beskärning. Till hösten kommer Svenska trädföreningen att undersöka behovet av nya standarder för fler områden inom trädvård.
Strategiworkshop standardisering grafen och nanocellulosa
Nu drar SIS igång arbetet med en nationell strategi för standarder för nanocellulosa och grafen med en workshop den 4 maj. Jenny Fagerland, materialspecialist på SIS ger en inblick i hur det går att förbättra marknaden för återvunnen plast med hjälp av standarder. Ska ditt företags material vara med i studierna för att sätta standarder?
Workshop kring standardisering inom digital industri
En kunskapsplattform för standardisering i den digitala industrin etableras av SIS tillsammans med RISE, Kungliga Tekniska högskolan, Lunds universitet och Automation Region.
SIS bjuder in till en första workshop den 22 april.
Hur ska förvarningssystem som däckhotell utformas för att vara effektiva och samtidigt säkra för dem som arbetar där? Sedan 2020 pågår arbete med att skapa en europeisk standard inom området hjulförvaring. Ett nästan färdigt förslag är på väg ut på remiss under 2021 och det finns fortfarande möjlighet för fler aktörer inom området – företag, organisationer och myndigheter – att delta i arbetet.
SIS fick en viktig partner under 2020, då Volvo Penta, stor svensk tillverkare av drivlinor, valde att ta plats i inte mindre än sex kommittéer. Ett skäl till företagets engagemang är en kombination av den snabba teknikutvecklingen och behovet av att samarbeta med kunden. Samtidigt är hållbarhet och digitalisering ledord i arbetet. Det berättar Jonas Skoglar på Volvo Penta i en intervju >>